zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Takie roladki śmiało możemy podać na świąteczny obiad.

Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem

 

Sposób przygotowania:

Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem
Plastry karkówki ( u mnie 4 bo jeden będzie bez farszu ) umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej. Oprószyć przyprawą do mięsa duszonego i odłożyć. Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Potem na patelnię wlać odrobinę oleju i rozgrzać. Wrzucić pokrojone składniki i smażyć kilka minut. Dodać posiekany szpinak i przyprawy do smaku. Gotowy farsz wymieszać z bułką tartą i przestudzić. Na 3 plastry karkówki rozłożyć nadzienie, zawinąć rolady i zawiązać je nićmi wędliniarskimi. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, rolady obtoczyć w mące i położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na lekko brązowo, potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, dodać miód i jeszcze chwilę smażyć. Podlać wszystko bulionem, dodać przyprawy i dusić rolady do miękkości. Wyjąć je na talerz gdy będą miękkie. Na koniec w razie konieczności doprawić i zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody ( sos można przecedzić przez sitko ) i włożyć rolady z powrotem do sosu. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem
Etap 1przygotwać mięso i farsz do roladek
Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem
Etap 2na mięso nałożyc przygotwane nadzienie
Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem
Etap 3rolady obwiązać nićmi wędlinarskimi
Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem
Etap 4potem obsmażyć i dusić do miękkości