Sposób przygotowania:
Roladki z karkówki z pieczarkowym farszem
Plastry karkówki ( u mnie 4 bo jeden będzie bez farszu ) umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej. Oprószyć przyprawą do mięsa duszonego i odłożyć. Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Potem na patelnię wlać odrobinę oleju i rozgrzać. Wrzucić pokrojone składniki i smażyć kilka minut. Dodać posiekany szpinak i przyprawy do smaku. Gotowy farsz wymieszać z bułką tartą i przestudzić. Na 3 plastry karkówki rozłożyć nadzienie, zawinąć rolady i zawiązać je nićmi wędliniarskimi. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, rolady obtoczyć w mące i położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na lekko brązowo, potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, dodać miód i jeszcze chwilę smażyć. Podlać wszystko bulionem, dodać przyprawy i dusić rolady do miękkości. Wyjąć je na talerz gdy będą miękkie. Na koniec w razie konieczności doprawić i zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody ( sos można przecedzić przez sitko ) i włożyć rolady z powrotem do sosu. Podawać z dowolnymi dodatkami.
edytaha
marietta
monikaT83
zewa