eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pasztet z kurczaka z dodatkiem suszonych śliwek, suszonych moreli i posiekanych orzechów włoskich.

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

Składniki:

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

wywar

  • 1 kurczak - około 2 kg
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 10 cebul
  • 1 duża główka czosnku
  • 8 dużych liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pierzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • sól do smaku

pozostałe składniki

  • 450 g wątróbki drobiowej
  • 300 g słoniny
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 4 jajka
  • 700 ml rosołu

bakalie

przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

przygotowanie wywaru

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami
Z kurczaka, jarzyn, cebuli, czosnku, liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego i soli ugotować rosół.

Kurczaka opłukać i włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Cebule obrać, przekroić na połówki i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Do kurczaka dodać jarzyny, cebule, czosnek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, sól i zalać wodą. Całość gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Miękkiego kurczaka i jarzyny wyjąć z rosołu. Jarzyny wykorzystać na sałatkę. Rosół przecedzić. Wyjąć cebule i czosnek z durszlaka.

przygotowanie bakalii

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami
Posiekać orzechy włoskie. Morele i śliwki pokroić w paski.

Śliwki i morele suszone pokroić w paski. Łuskane orzechy włoskie posiekać.

przygotowanie pasztetu

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami
Przygotować sparzoną słoninę i wątróbkę, mięso kurczaka ze skórką, cebulę i czosnek z rosołu i namoczoną bułkę.

Wątróbkę opłukać i usunąć tłuszcz i błonki. Słoninę pokroić w paski. 700 ml rosołu zagotować, włożyć słoninę i chwilę gotować.

Wyjąć słoninę łyżką cedzakową. Do rosołu włożyć wątróbkę i sparzyć. Wyjąć wątróbkę łyżką cedzakową.

Do rosołu po słoninie i wątróbce włożyć czerstwą bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso z kurczaka razem ze skórką obrać z kości.

Przygotować ugotowaną cebulę i czosnek z rosołu.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami
Przygotowane składniki pasztetu zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

Mięso z kurczaka, słoninę, wątróbkę, cebulę, czosnek namoczoną bułkę zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

Żółtka oddzielić od białek. Do zmielonych składników pasztetu dodać żółtka, przyprawę do kurczaka, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, sól i pieprz. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Do pasztetu wlać 250 ml rosołu w którym moczyła się bułka.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

Wszystkie składniki pasztetu delikatnie wymieszać. Do masy dodać bakalie i jeszcze raz wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet drobiowy Eli z bakaliami

Formę do pieczenia 32 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę pasztetową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 80 minut. Smacznego!