Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy Eli z bakaliamiprzygotowanie wywaru
Kurczaka opłukać i włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Cebule obrać, przekroić na połówki i podpiec na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek. Do kurczaka dodać jarzyny, cebule, czosnek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, sól i zalać wodą. Całość gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Miękkiego kurczaka i jarzyny wyjąć z rosołu. Jarzyny wykorzystać na sałatkę. Rosół przecedzić. Wyjąć cebule i czosnek z durszlaka.
przygotowanie bakalii
Śliwki i morele suszone pokroić w paski. Łuskane orzechy włoskie posiekać.
przygotowanie pasztetu
Wątróbkę opłukać i usunąć tłuszcz i błonki. Słoninę pokroić w paski. 700 ml rosołu zagotować, włożyć słoninę i chwilę gotować.
Wyjąć słoninę łyżką cedzakową. Do rosołu włożyć wątróbkę i sparzyć. Wyjąć wątróbkę łyżką cedzakową.
Do rosołu po słoninie i wątróbce włożyć czerstwą bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso z kurczaka razem ze skórką obrać z kości.
Przygotować ugotowaną cebulę i czosnek z rosołu.
przygotowanie pasztetu cd
Mięso z kurczaka, słoninę, wątróbkę, cebulę, czosnek namoczoną bułkę zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie pasztetu cd
Żółtka oddzielić od białek. Do zmielonych składników pasztetu dodać żółtka, przyprawę do kurczaka, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, sól i pieprz. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Do pasztetu wlać 250 ml rosołu w którym moczyła się bułka.
przygotowanie pasztetu cd
Wszystkie składniki pasztetu delikatnie wymieszać. Do masy dodać bakalie i jeszcze raz wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Formę do pieczenia 32 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę pasztetową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 80 minut. Smacznego!