Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki keks zdecydowanie poprawia mi humor. Mnóstwo chrupiących migdałów, mnóstwo kandyzowanej skórki pomarańczowej, do tego filiżanka pysznej i aromatycznej kawy...pycha. Upieczcie koniecznie, a będziecie zachwyceni.

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową

Składniki:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • 150 ml cukru
  • 125 ml zimnego mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 i pół dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową

Wykonanie ciasta:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową
Z podanych składników wykonujemy ciasto na keks.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.

Do pieczenia:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową
Ciasto przekładamy do podłużnej foremki keksówki.

Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.

Pieczenie:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową
Keks pieczemy do zrumienienia i sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.

Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.

Podanie:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową
Wystudzony keks kroimy i podajemy na podwieczorek. Smacznego.

Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Keks można pokroić na około 12 porcji.