Sposób przygotowania:
Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczowąWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.
Pieczenie:
Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
Podanie:
Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Keks można pokroić na około 12 porcji.