Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wielkanocny keksik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jedno z ulubionych ciast męża. Bogaty w orzechy, rodzynki i suszone figi - keks. Na Wielkanoc zrobiłam go w formie torciku, oblanego polewą toffi

Wielkanocny keksik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny keksik

 

  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g różnych bakalii: rodzynka, figa, orzech włoski
  • Polewa i posypka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny keksik
Figi, orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane bakalie i wymieszać, przełożyć do małej keksówki, piec około 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić, polać polewą (użyłam toffi) i posypać dowolną posypką (siekane orzechy laskowe)
Wielkanocny keksik
Figi, orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Wielkanocny keksik
Etap 2Kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Wielkanocny keksik
Etap 3Dodać wcześniej przygotowane bakalie i wymieszać, przełożyć do małej keksówki, piec około 35 minut w 180 stopniach.
Wielkanocny keksik
Etap 4Wystudzić, polać polewą (użyłam toffi) i posypać dowolną posypką (siekane orzechy laskowe)