SUPERPRZEPIS

Mazurek orzechowy z bezą

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Mazurek orzechowy z bezą Więcej zdjęć (5)

Mazurki to specjalność kuchni polskiej. Na wielkanocnym stole, obok babki i sernika, na pewno będzie pięknie się prezentował.

Składniki:

Mazurek orzechowy z bezą

 

 

  • Dekoracja:
  • masa kajmakowa
  • całe migdały
  • płatki migdałów
  • srebrne i zielone koraliki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy z bezą
Miękkie masło dokładnie utrzeć, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać 150 g cukru pudru oraz 150 g zmielonych orzechów włoskich. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać mąkę, wszystkie składniki połączyć. Jeśli użyjemy większej cytryny, wystarczy dodać więcej mąki, aby ciasto nie było półpłynne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć wafel tortowy i nałożyć masę orzechową. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru pudru (50 g) na sztywną pianę. Rozsmarować na masie orzechowej i udekorować po bokach pozostałymi całymi orzechami (50 g). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec przez 25 do 30 minut. Gotowy mazurek udekorować, ja użyłam masy kajmakowej, migdałów i perełek spożywczych. 
Mazurek orzechowy z bezą
Do utartego masła z żółtkami dodać zmielone orzechy, mąkę i cukier.
Mazurek orzechowy z bezą
Masę orzechową rozsmarować na waflu tortowym.
Mazurek orzechowy z bezą
Kolejno nałożyć ubitą pianę z białek i udekorować kawałkami orzechów.
Mazurek orzechowy z bezą
Piec w 160°C przez ok. 25-30 minut, wystudzony udekorować.