Sposób przygotowania:
Mazurek orzechowy z bezą
Miękkie masło dokładnie utrzeć, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać 150 g cukru pudru oraz 150 g zmielonych orzechów włoskich. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać mąkę, wszystkie składniki połączyć. Jeśli użyjemy większej cytryny, wystarczy dodać więcej mąki, aby ciasto nie było półpłynne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć wafel tortowy i nałożyć masę orzechową. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru pudru (50 g) na sztywną pianę. Rozsmarować na masie orzechowej i udekorować po bokach pozostałymi całymi orzechami (50 g). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec przez 25 do 30 minut. Gotowy mazurek udekorować, ja użyłam masy kajmakowej, migdałów i perełek spożywczych.
zbysiowa
marietta
Hrabina w kuchni