Sposób przygotowania:
Wielkanocny pasztet gotowany na parze
Mięso zmielić 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Powstałą masę połączyć z czerstwą bułką, namoczoną uprzednio w wodzie. Bułka wiąże masę i ją spulchnia ją. Jako dodatkowy składnik wiążący masę dodać jajko. Składniki pasztetu starannie wyrobić, a otrzymaną masę doprawić do smaku solą, łyżką przyprawy do pasztetu i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraka do warzyw pokroić w długie cienkie paski, które ułożyć, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek marchewki musi zachodzić na siebie. Przyrządzoną masę pasztetową wyłożyć na prostokąt z marchewki, zwinąć całość tak by końce marchewki zachodziły na siebie, dokładnie zwinąć folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przełożyć do sita parowara, przykryć pokrywką, a na dno pojemnika ociekowego wsypać łyżke ziół prowansalskich. gotować na parze ok. 40 minut. Gdy pasztet przestygnie wyjąć go z pojemnika w którym się gotował i wstawić do lodówki do zupełnego wystygnięcia. Gdy pasztet jest gotowy, wyjąć go z folii i pokroić w plastry, podawać na zimno.