Sposób przygotowania:
Pasztet świąteczny Roxi
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić. Farsz Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą lub sosami chrzanowymi.
msewka
zuzi
Roxi
Jojo
eli_555