Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pasztet świąteczny Roxi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pasztet na wielkanoc. Troszkę czasochłonny ..ale warto.....

Pasztet świąteczny Roxi

Składniki:

Pasztet świąteczny Roxi

 

 

 

 

  • Do przygotowania formy:
  • 15 dag długich, wąskich i cienkich plasterków słoniny,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny Roxi
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić. Farsz Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą lub sosami chrzanowymi.