Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wielkanocny pasztet wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu

Wielkanocny pasztet wg Alex

Składniki:

Wielkanocny pasztet wg Alex

 

  • 2-3 ćwiartki z rosołu
  • 200 g boczku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 sucha bułka
  • 2 jaja
  • Marchewka, por, cebula i kawałek selera z rosołu
  • Sól
  • Pieprz
  • Duża szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
  • Po pół łyżeczki cząbru i lubczyku

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet wg Alex
Boczek ugotować, wątróbkę sparzyć rosołem. Ostudzić. Mięso z kurczaka obrać. Suchą bułkę zalać chochelką rosołu i zostawić aż nasiąknie.Boczek, wątróbkę, mięso z kurczaka i bułkę zmielić przez maszynkę, warzywa: marchewkę, pora, cebulę i kawałek selera również zmielić. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać po dużej szczypcie imbiru i gałki, wsypać zioła i wyrobić masę. Nałożyć do foremek wyłożonych papierem lub wysmarowanych i wysypanych bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach (długość pieczenia zależy od wysokości masy, można go wydłużyć, ale lepiej wtedy przykryć wierzch folią, aby się nie spiekł)