Sposób przygotowania:
Pasztet z królika
Mięso oczyszczamy. Porcje królika, obsmażamy na tłuszczu wraz z kawałkami boczku, drobiem. Następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w kawałki warzywa. Całość podsmażamy, dusimy. Następnie zalewamy wszystkie składniki wodą, dodajemy grzyby oraz przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godzinę. Oddzielnie podsmażamy oczyszczoną wątróbkę. Studzimy. Mięso oraz warzywa odcedzamy, studzimy i wraz z wątróbką mielimy w maszynce do mięsa. W wywarze namaczamy czerstwe bułki, odciskamy i również mielimy. Masę mięsną doprawiamy do smaku, dodajemy odrobinę wywaru by masa nie wyła zbyt sucha, wbijamy jajka i mieszamy. Formy do pasztetu smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i przekładamy masę, delikatnie uklepując. Wierzch foremek wykładamy cienkimi plasterkami boczku. Pasztet pieczemy około 1 1/2 godziny w 180 stopniach.