grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticcera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo delikatny sernik z ricotty i kremu pasticcera przygotowany na kruchym cieście, udekorowany gorzką czekoladą i wielkanocnymi jajeczkami.

Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticcera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticcera

Kruche ciasto

Krem pasticcera

Masa serowa

  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka

Dekoracja

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • czekoladowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticcera

Przygotowanie kruchego ciasta

Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.

Miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka.

Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.

Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm, po czym przekładamy do formy.

Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie kremu pasticcera

Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticcera
Aby w czasie gotowania uniknąć powstania grudek w kremie radziłabym mieszać go trzepaczką.

Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mąkę.

Zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny. Gorące mleko przelewamy przez sitko.

Mleko wlewamy do garnuszka, do którego powoli wlewamy masę z żółtkami.

Całość zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Krem gotujemy ok. 2 minut.

Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Przygotowanie sernika

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Mieszamy ricottę z cukrem pudrem i kremem pasticcera. Do masy serowej dodajemy białka ubite na sztywną pianę.

Masę serową przelewamy na podpieczone kruche ciasto.

Sernik pieczemy ok. 45-50 minut.

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Tagi:

ciasto sernik