Sposób przygotowania:
Wielkanocny wianuszek makowy
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową. Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło. Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok. Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek.
marietta
szpileczka
Dziękuję