szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Wielkanocny wianuszek makowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wielkanocny wianuszek makowy z ciasta drożdżowego z lukrem pomarańczowym. Smakuje i ciekawie wygląda na stole.

Wielkanocny wianuszek makowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny wianuszek makowy

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wianuszek makowy
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową. Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło. Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok. Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek.
Wielkanocny wianuszek makowy
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu rozwałkowujemy
Wielkanocny wianuszek makowy
Smarujemy masą makową i zwijamy w rulonik
Wielkanocny wianuszek makowy
Łączymy końce rulonu tworząc koło i nacinamy
Wielkanocny wianuszek makowy
Wywijamy kawąłki ku górze i smarujemy jajkiem