Sposób przygotowania:
Makowiec w kształcie tortu
Przygotowanie masy makowej Mak trzeba pomielić wsypać do miski dodać cukier i margarynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy mak ma być dosyć rzadki.Następnie dodajemy bakalie ,aromat ,bułkę tartą lekko studzimy .Jak trochę przestygnie dodajemy 1 jajko mieszamy. Masa ma byc nie za gęsta ale nie za rzadka wtedy albo dolewamy jeszcze trochę wody albo dodajemy bułki tartej.Przygotowanie ciasta drozdzowego
Do miski wsypuję przesianą mąkę mleko lekko podgrzewam . W mące obię wgłębienie wkruszam drozdze dodaję szczyptę cukru wlewam 3-4 łyzki mleka mieszam z mąką opruszam górę drozdzy trochę mąką nakrywam miskę sciereczką i zostawiam az drozdze wyrosną.Domiski wbijam jajko dodaję cukier,szczyptę soli wlewam letnie mleko i letnią rozpuszczoną margarynę.Ciasto wyrabiam trochę mikserem ,następnie trochę ręką.Ciasto musi odchodzić od ręki jezeli jest wolne i klei się do ręki podsypać mąką i jeszcze wyrobić.Dobrze wymieszane ciasto opruszyć lekko mąką nakryć sciereczką i poczekąć az wyrosnie.
Wyrosnięte ciasto dajemy na stolnicę formujemy i jeszcze czekamy az podrosnie .Następnie wałkujemy prostokąt 30/40 cm .Na ciasto wykładamy masę makową,wyrównujemy.Ciasto zwijamy w roladę,Formujemy z rolady koło kładziemy na blachę,Łączymy ze sobą koncówki. Makowiec smarujemy delikatnie wodą robimy nacięcia na makowcu.Zakładamy brzeg tortownicy i chwilę czekamy az makowiec trochę podrosnie. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut 175 stPOLECAM
Do miski wsypuję przesianą mąkę mleko lekko podgrzewam . W mące obię wgłębienie wkruszam drozdze dodaję szczyptę cukru wlewam 3-4 łyzki mleka mieszam z mąką opruszam górę drozdzy trochę mąką nakrywam miskę sciereczką i zostawiam az drozdze wyrosną.Domiski wbijam jajko dodaję cukier,szczyptę soli wlewam letnie mleko i letnią rozpuszczoną margarynę.Ciasto wyrabiam trochę mikserem ,następnie trochę ręką.Ciasto musi odchodzić od ręki jezeli jest wolne i klei się do ręki podsypać mąką i jeszcze wyrobić.Dobrze wymieszane ciasto opruszyć lekko mąką nakryć sciereczką i poczekąć az wyrosnie.
Wyrosnięte ciasto dajemy na stolnicę formujemy i jeszcze czekamy az podrosnie .Następnie wałkujemy prostokąt 30/40 cm .Na ciasto wykładamy masę makową,wyrównujemy.Ciasto zwijamy w roladę,Formujemy z rolady koło kładziemy na blachę,Łączymy ze sobą koncówki. Makowiec smarujemy delikatnie wodą robimy nacięcia na makowcu.Zakładamy brzeg tortownicy i chwilę czekamy az makowiec trochę podrosnie. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut 175 stPOLECAM
Bo
gosia56
Bardzo dziękuję że się podoba.
gusia1000
edytaha
gosia56
dziękuję. zniknął bardzo szybko.
monikaT83
gosia56