SUPERPRZEPIS

Makowiec w kształcie tortu

  • 7
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Makowiec w kształcie tortu Więcej zdjęć (5)

Bardzo pyszny makowiec upieczony w tortownicy.

Składniki:

Makowiec w kształcie tortu

 

 

  • Masa makowa
  • 20 dlg maku
  • 5-6 łyzek cukru
  • 1 łyzka marmolady
  • 5 dkg margaryny
  • 5 dkg rodzynek
  • orzechy włoskie i słupki migdałowe
  • 2 łyzki bułki tartej
  • aromat migdałowy parę kropli
  • woda wrząca

Sposób przygotowania:

Makowiec w kształcie tortu
Przygotowanie masy makowej Mak trzeba pomielić wsypać do miski dodać cukier i margarynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy mak ma być dosyć rzadki.Następnie dodajemy bakalie ,aromat ,bułkę tartą lekko studzimy .Jak trochę przestygnie dodajemy 1 jajko mieszamy. Masa ma byc nie za gęsta ale nie za rzadka wtedy albo dolewamy jeszcze trochę wody albo dodajemy bułki tartej.Przygotowanie ciasta drozdzowego



Do miski wsypuję przesianą mąkę mleko lekko podgrzewam . W mące obię wgłębienie wkruszam drozdze dodaję szczyptę cukru wlewam 3-4 łyzki mleka mieszam z mąką opruszam górę drozdzy trochę mąką nakrywam miskę sciereczką i zostawiam az drozdze wyrosną.Domiski wbijam jajko dodaję cukier,szczyptę soli wlewam letnie mleko i letnią rozpuszczoną margarynę.Ciasto wyrabiam trochę mikserem ,następnie trochę ręką.Ciasto musi odchodzić od ręki jezeli jest wolne i klei się do ręki podsypać mąką i jeszcze wyrobić.Dobrze wymieszane ciasto opruszyć lekko mąką nakryć sciereczką i poczekąć az wyrosnie.



Wyrosnięte ciasto dajemy na stolnicę formujemy i jeszcze czekamy az podrosnie .Następnie wałkujemy prostokąt 30/40 cm .Na ciasto wykładamy masę makową,wyrównujemy.Ciasto zwijamy w roladę,Formujemy z rolady koło kładziemy na blachę,Łączymy ze sobą koncówki. Makowiec smarujemy delikatnie wodą robimy nacięcia na makowcu.Zakładamy brzeg tortownicy i chwilę czekamy az makowiec trochę podrosnie. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut 175 stPOLECAM
Makowiec w kształcie tortu
Na poczatku tzeba przygotować idealne ciasto drozdzowe
Makowiec w kształcie tortu
Nastepnie trzeba przygotować masę makową tak jak w przepisie
Makowiec w kształcie tortu
Zwinięty makowiec nacinamy w paru miejscach tak jak na zdjeciu
Makowiec w kształcie tortu
A właśnie tak wygląda makowiec w całości po upieczeniu pychota