agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Wielkanocny żur

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To mój pierwszy żurek na własnym zakwasie. wyszedł rewelacyjny

Wielkanocny żur

Składniki:

Wielkanocny żur

 

 

  • zupa:
  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • majeranek 1 łyżeczka
  • pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • listek laurowy 1 mały
  • ziele angielskie 1 szt
  • kiełbasa biała 8 szt
  • jajka 6 szt
  • śmietana 1/2 szklanki
  • ziemniaki 4 większe

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żur
Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika -najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać. W większym garnku zagotować wodę- u mnie 2.5 litra. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, obrac , umyć pokroić w plastry i wrzucić do wody. Dodać ziele angielskie , liść laurowy sól i pieprz. Gotować ok 25 minut. Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Dodać do wywaru. Gotować ok 20 minut. W tym czasie jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i przełożyć do wywaru. Dodać majeranek. Z zakwasu wyciągnąć skórkę chleba , resztę przelać do zupy. Zmniejszyć ogień do minimum, zupa nie powinna się gotować, tylko lekko "pyrkać". Podgotowywać kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać jajka oraz śmietanę i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Smacznego:)