SUPERPRZEPIS

Żurek z grzybami mun

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Żurek z grzybami mun Więcej zdjęć (3)

Do żurku można dodać białą kiełbasę.

Składniki:

Żurek z grzybami mun

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z grzybami mun
Do miseczki włożyć grzyby mun i zalać na 15 minut gorącą wodą. Do garnka wlać 3 szkl wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, pokrojoną kiełbasę i chwilę gotować. Następnie dodać pokrojony czosnek, namoczone grzyby mun, pokrojone ogórki, wlać gotowy żur i gotować przez 15 minut. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z łyżką śmietany, wsypać majeranek, zagotować. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka na twardo pokroić na ćwiartki, położyć na talerze i zalać żurkiem.
Żurek z grzybami mun
Kiełbasę obrać z osłonki i razem z ogórkami pokroić na plasterki.
Żurek z grzybami mun
Ugotowany żurek przyprawić do smaku solą pieprzem.