Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wielknocna baba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowa babka, idealna na Wielkanoc.

Wielknocna baba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielknocna baba

 

  • 1 kostka margaryny( 25 dag)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki maku mielonego
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 3 szczypty czerwonego barwnika lub 1 opakowanie wiśniowego kisielu
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 6 jajek
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Wielknocna baba
Miękką margarynę miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami jej na jednolitą masę. W międzyczasie białka jaj ubijamy na sztywno. Do masy jajeczno- maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodajemy olej. Później masę łączymy z białkami mieszając ją delikatnie łyżką. Masę dzielimy na cztery porcje. Dodajemy po kolei do pierwsze kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej barwnik lub kisiel wiśniowy i do czwartej mak. Masy po wymieszaniu przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu babki przygotowujemy lukier z cukru pudru oraz soku wyciśniętego z pomarańczy. Lukier powinien być dość gęsty. Rozprowadzamy go na wierzchu babki i pozwalamy swobodnie spływać.
Wielknocna baba
Miękką margarynę miksujemy z cukrem i żółtkami.
Wielknocna baba
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem.
Wielknocna baba
Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie.
Wielknocna baba
Poszczególnie warstwy układamy po kolei w formie.

Tagi:

jajko jajka mak