joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Wieniec drożdżowy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, długo zachowuje świeżość i jest piękną ozdobą świątecznego stołu.

Wieniec drożdżowy z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec drożdżowy z makiem

 

 

  • Masa:
  • 45 dag gotowej masy makowej
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • jajko

 

  • Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Wieniec drożdżowy z makiem
W dużej misce wymieszać suche składniki na ciasto. W garnuszku rozpuścić masło i mleko, lekko przestudzić. Dodać do miski, wbić jajko i wyrabiać do czasu aż uzyskamy gładkie ciasto. Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Składniki na masę makowa wymieszać. Ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt (30x50cm), rozsmarować masę i zwinąć w roladę. Rolade rozciąć wzdłuż na pół zostawiajac z jednej strony kilka cm. Przeplatać oba końce a następnie skleić tak aby powstał wieniec. Przełożyć na blachę wyłożona papierem i piec ok 30 minut w 170 stopniach., ostudzić. Składniki na lukier utrzeć i polać wieniec.
Wieniec drożdżowy z makiem
Wszystkie składniki na masę makową dokładnie wymieszać.
Wieniec drożdżowy z makiem
Ciasto rozwałkować, posmarować masą i zwinąć w roladę.
Wieniec drożdżowy z makiem
Roladę przeciąć wzdłuż na pół, jednak nie do końca
Wieniec drożdżowy z makiem
Oba końce rolady przeplatać aby powstał warkocz. zwinąć w wieniec.