eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wieniec jogurtowy Eli

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Pyszna wytrawna galaretka w trzech smakach.

Wieniec jogurtowy Eli

Składniki:

Wieniec jogurtowy Eli

 

  • 1 duża puszka pomidorów pelatti -850 g
  • sól,pieprz,czosnek granulowany
  • 2 łyżki żelatyny którą wsypuje się bezpośrednio do gorącego płynu

 

  • 1 duży jogurt typu grecki(gęsty) -340 g
  • sól,pieprz,cukier
  • 2 łyżki żelatyny którą wsypuje się bezpośrednio do gorącego płynu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka groszku -240 g po odsączeniu
  • 2 marchewki

 

Sposób przygotowania:

Wieniec jogurtowy Eli
Pomidory dokładnie zmiksować,doprawić do smaku(dość mocno)solą,pieprzem i czosnkiem.Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody,mieszać aż się rozpuści,ostudzić,zmiksować jeszcze raz z przyprawionymi pomidorami i ewentualnie jeszcze dosmaczyć.Masę wlać do szczelnej formy teflonowej w kształcie wieńca i włożyć do lodówki,żeby stężała. Marchewki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do osolonego wrzątku,ugotować na pół miękko,odcedzić i ostudzić.Papryki pokroić w kostkę.Groszek odcedzić,przepłukać wodą na sitku i odsączyć.Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody,mieszać aż się rozpuści i ostudzić.Jogurt zmiksować z przyprawami(dość sporo)i żelatyną.Dodać warzywa.Lekko tężejącą galaretkę jogurtową wyłożyć na twardą masę pomidorową i włożyć do lodówki żeby stężała. Rozmrożony szpinak podgrzać,wlać 1/2 szklanki wody,zagotować dodać przyprawy do smaku(dość sporo),wsypać żelatynę,dokładnie wymieszać,żeby się rozpuściła.Szpinak ostudzić i wyłożyć na stężałą masę jogurtową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Gotową galaretkę wyłożyć na półmisek i kroić jak tort.Smacznego!

Tagi:

szpinak