Sposób przygotowania:
Wieniec jogurtowy Eli
Pomidory dokładnie zmiksować,doprawić do smaku(dość mocno)solą,pieprzem i czosnkiem.Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody,mieszać aż się rozpuści,ostudzić,zmiksować jeszcze raz z przyprawionymi pomidorami i ewentualnie jeszcze dosmaczyć.Masę wlać do szczelnej formy teflonowej w kształcie wieńca i włożyć do lodówki,żeby stężała. Marchewki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do osolonego wrzątku,ugotować na pół miękko,odcedzić i ostudzić.Papryki pokroić w kostkę.Groszek odcedzić,przepłukać wodą na sitku i odsączyć.Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody,mieszać aż się rozpuści i ostudzić.Jogurt zmiksować z przyprawami(dość sporo)i żelatyną.Dodać warzywa.Lekko tężejącą galaretkę jogurtową wyłożyć na twardą masę pomidorową i włożyć do lodówki żeby stężała. Rozmrożony szpinak podgrzać,wlać 1/2 szklanki wody,zagotować dodać przyprawy do smaku(dość sporo),wsypać żelatynę,dokładnie wymieszać,żeby się rozpuściła.Szpinak ostudzić i wyłożyć na stężałą masę jogurtową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Gotową galaretkę wyłożyć na półmisek i kroić jak tort.Smacznego!
luna
msewka
Doro
Sarenka
Pyza
W sprzedaży są bardzo różne opakowania, różnych firm, a duże dużemu nie równe np. dla jednego duży jogurt to 400g a dla mnie 1l więc dopisz proszę dokładniej ile czego ma być (może mogłabyś edytować przepis i tam dopisać?)
Pozdrawiam :-)
eli_555
Już poprawiłam.
ewa19614
kinga
iwi69
Jojo
yola
Anula
Anula
Przepraszam to nie ciasto,przez ten wieniec tak mi sie napisalo odruchowo.Tak czy inaczej bardzo lubie takie przystawki:)
Marika_1961
eli_555
Zamiast szpinaku można dać groszek.