2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wieniec Wielkanocny z galarety

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ta efektowna potrawa musi znaleźć się na świątecznym stole najlepiej smakuje podana z łagodnym sosem chrzanowym...

Wieniec Wielkanocny z galarety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec Wielkanocny z galarety

 

Sposób przygotowania:

Wieniec Wielkanocny z galarety
Mięso i golonki umyć oczyścić ,włożyć do wysokiego garnka włoszczyznę obrać i dodać do mięsa ,zalać zimną wodą u mnie około 6 litrów ,zagotować dodać resztę przypraw i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości (golonka i nóżki).



Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i zostawiamy do przestudzenia żeby dało się ładnie obrać _ale ma być ciepłe nie zimne!Wywar przecedzamy przez sito ,rozpuszczamy w wywarze żelatynę oraz dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym .



Marchewkę kroimy w kostkę ,resztę warzyw odrzucamy.

Mięso obieramy i kroimy w kostkę ,wkładamy do okrągłej formy w kształcie wieńca ,dodajemy pokrojoną marchew a następnie zalewamy delikatnie zimnym wywarem wstawiamy na około 5 godzin do lodówki .



Resztę mięsa i wywaru powkładałam do kubeczków . Przed wyjęciem galarety z formy wstaw ją na chwilkę do gorącej wody i odwracając formę wyłóż galaretkę na talerz czy półmisek.



Udekorować można plasterkami cytryny i rzeżuchą .
Wieniec Wielkanocny z galarety
z mięsa i golonek oraz włoszczyzny gotujemy galaretę
Wieniec Wielkanocny z galarety
mięso odcedzamy marchewkę wyjmujemy resztę warzyw odrzucamy
Wieniec Wielkanocny z galarety
mięso kroimy w kostkę układamy w okrągłej formie
Wieniec Wielkanocny z galarety
i na koniec zalewamy odcedzonym wywarem i wkładamy do lodówki