Sposób przygotowania:
Wieniec Wielkanocny z galarety
Mięso i golonki umyć oczyścić ,włożyć do wysokiego garnka włoszczyznę obrać i dodać do mięsa ,zalać zimną wodą u mnie około 6 litrów ,zagotować dodać resztę przypraw i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości (golonka i nóżki).
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i zostawiamy do przestudzenia żeby dało się ładnie obrać _ale ma być ciepłe nie zimne!Wywar przecedzamy przez sito ,rozpuszczamy w wywarze żelatynę oraz dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym .
Marchewkę kroimy w kostkę ,resztę warzyw odrzucamy.
Mięso obieramy i kroimy w kostkę ,wkładamy do okrągłej formy w kształcie wieńca ,dodajemy pokrojoną marchew a następnie zalewamy delikatnie zimnym wywarem wstawiamy na około 5 godzin do lodówki .
Resztę mięsa i wywaru powkładałam do kubeczków . Przed wyjęciem galarety z formy wstaw ją na chwilkę do gorącej wody i odwracając formę wyłóż galaretkę na talerz czy półmisek.
Udekorować można plasterkami cytryny i rzeżuchą .
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i zostawiamy do przestudzenia żeby dało się ładnie obrać _ale ma być ciepłe nie zimne!Wywar przecedzamy przez sito ,rozpuszczamy w wywarze żelatynę oraz dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym .
Marchewkę kroimy w kostkę ,resztę warzyw odrzucamy.
Mięso obieramy i kroimy w kostkę ,wkładamy do okrągłej formy w kształcie wieńca ,dodajemy pokrojoną marchew a następnie zalewamy delikatnie zimnym wywarem wstawiamy na około 5 godzin do lodówki .
Resztę mięsa i wywaru powkładałam do kubeczków . Przed wyjęciem galarety z formy wstaw ją na chwilkę do gorącej wody i odwracając formę wyłóż galaretkę na talerz czy półmisek.
Udekorować można plasterkami cytryny i rzeżuchą .
edytaha
2milutka
Częstuj się Edytko:))))
jaNina
2milutka
Dziękuję:)
zbysiowa