Sposób przygotowania:
Wieniec z makiem i rodzynkami.
Miękkie masło ubić z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i rozpuszczoną masę marcepanową na gładką masę.Miksując dodawać po jednym
jajku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać łyżką do masy.Masę podzielić na 2 części,do jednej dać
maku,do drugiej opłukane,osączone i lekko obtoczone w mące,że-
-by nie opadały podczas pieczenia.Foremkę z kominem wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać bułką tartą.Wylać do środka najpierw jedną część masy z rodzynkami,a potem makową.
Delikatnie zamieszać.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i wtedy dopiero wstawić formę z ciastem do piekarnika.Pod koniec sprawdzić patyczkiem,czy jest gotowe.Ostudzić i położyć formę na
płaskim okrągłym talerzu do góry dnem i wybić delikatnie ciasto z formy na talerz.
jajku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać łyżką do masy.Masę podzielić na 2 części,do jednej dać
maku,do drugiej opłukane,osączone i lekko obtoczone w mące,że-
-by nie opadały podczas pieczenia.Foremkę z kominem wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać bułką tartą.Wylać do środka najpierw jedną część masy z rodzynkami,a potem makową.
Delikatnie zamieszać.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i wtedy dopiero wstawić formę z ciastem do piekarnika.Pod koniec sprawdzić patyczkiem,czy jest gotowe.Ostudzić i położyć formę na
płaskim okrągłym talerzu do góry dnem i wybić delikatnie ciasto z formy na talerz.
Danuta Prorok