marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wieniec z makiem i rodzynkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszystkie składniki przygotować i zmieszać ze sobą,rodzynki opłukać,osączyć,wymieszać całość.Wlać masę do natłuszczonej formy i piec ok.60 m

Wieniec z makiem i rodzynkami.

Składniki:

Wieniec z makiem i rodzynkami.

 

  • 25 dag.masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szklanka maku niebieskiego,
  • 30 dag.rodzynek,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 g.masy marcepanowej,
  • tłuszcz do formy i bułka tarta,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Wieniec z makiem i rodzynkami.
Miękkie masło ubić z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i rozpuszczoną masę marcepanową na gładką masę.Miksując dodawać po jednym
jajku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać łyżką do masy.Masę podzielić na 2 części,do jednej dać
maku,do drugiej opłukane,osączone i lekko obtoczone w mące,że-
-by nie opadały podczas pieczenia.Foremkę z kominem wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać bułką tartą.Wylać do środka najpierw jedną część masy z rodzynkami,a potem makową.
Delikatnie zamieszać.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i wtedy dopiero wstawić formę z ciastem do piekarnika.Pod koniec sprawdzić patyczkiem,czy jest gotowe.Ostudzić i położyć formę na
płaskim okrągłym talerzu do góry dnem i wybić delikatnie ciasto z formy na talerz.