Anka17

Anka17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Wieniec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka z kawałkami czekolady i wiśniami

Wieniec z wiśniami

Składniki:

Wieniec z wiśniami

 

  • 500g wydrylowanych wiśni
  • 250g miękkiego masła
  • 250g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 500g maki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 100g grubo posiekanej ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

Wieniec z wiśniami
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól, a następnie pojedynczo jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy łyżka na zmianę z mlekiem. NA koniec domieszać kawałki czekolady. Do tortownicy o śr. ok.26cm z kominem nałożyć 1/3 część ciasta, a na ciasto wysypać połowę wiśni. Przykryć kolejną 1/3 częścią ciasta, nałożyć druga cześć wiśni,a na wierzch wylać resztę ciasta i rozsmarować. Piekarnik nagrać do temp.200st.C. Piec ok. 60-65 minut.