Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wieprzowe bitki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, mięciutkie bitki schabowe w przepysznym koperkowym sosie.

Wieprzowe bitki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowe bitki w sosie koperkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe bitki w sosie koperkowym
Schab umyć i osuszyć. Pokroić na cienkie plastry, bardzo mocno rozbić. Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić na nim rozbite kawałki mięsa. Zalać litrem wody, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Przyprawić solą, kucharkiem i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia dodać koperek. Kiedy mięso będzie miękkie mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać. Zagotować. Podawać np. z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Wieprzowe bitki w sosie koperkowym
Rozbite kawałki mięsa zrumienić na smalcu.
Wieprzowe bitki w sosie koperkowym
Mięso zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.