czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Wieprzowe kąski z pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięso jest bardzo aromatyczne, idealnie kruche, po prostu przepyszne!

Wieprzowe kąski z pomidorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowe kąski z pomidorami

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 250ml drobiowego bulionu,
  • do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,
  • łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Wieprzowe kąski z pomidorami
Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie. Pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku.
Wieprzowe kąski z pomidorami
Mięso nacinanmy i nadziewamy pomidorami
Wieprzowe kąski z pomidorami
Wszystko podmsażamy, zalewamy bulionem, dusimy godzinę