Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wieprzowe małe galaretki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Małe, foremne galaretki wieprzowe

Wieprzowe małe galaretki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe małe galaretki

 

  • 1 golonko
  • 1 kość cielęca (piszczelowa)
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • liść laurowy ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowe małe galaretki
Do garnka wkładamy golonko, kość oraz nóżkę wieprzową, zalewamy całość wodą aby dobrze przykrywała mięso, dodajemy obraną pietruszkę, marchewkę oraz seler, a także natkę pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy - solimy około 2 łyżeczki i dodajemy pieprz, gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 godziny do częściowego wygotowania się wody, uzyskując jak najwięcej żelatyny,mięso ma odchodzić od kości, następnie mięso i warzywa przecedzamy a wywar zostawiamy doprawiając aby był dość słony, Mięso obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki, marchew i pietruszkę również drobno kroimy, mięso z wywarzamy przekładamy do małych foremek, zalewamy wywarem i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Wieprzowe małe galaretki
golonkę nózkę wieprzową oraz kość zalewamy wodą
Wieprzowe małe galaretki
dodajemy warzywa i doprawiamy - gotujemy
Wieprzowe małe galaretki
do foremek przekłądamy pokrojone mięso i warzywa
Wieprzowe małe galaretki
zalewamy całość wywarem który jest dość słony