Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wieprzowe roladki z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Roladki najlepiej podawać z kluskami lub ziemniakami, polane powstałym sosem.

Wieprzowe roladki z cebulą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowe roladki z cebulą

 

  • 1 kg mięso bez kości,
  • 4 szt cebula,
  • 3 łyżki masło,
  • 3 łyżki oliwa,
  • 4 łyżki mąka,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 szkl bulion drobiowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe roladki z cebulą
Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien. Następnie rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, natrzeć roztartym czosnkiem z solą, oprószyć pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa nałożyć łyżkę smażonej cebuli, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką, oprószyć mąką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika i zrumienić. Upieczone przełożyć do rondla, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Wieprzowe roladki z cebulą
Etap 1