Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wieprzowina Aragończyka

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cebulę obrać i drobno pokrajać w kostkę, podobnie szynkę i oliwki. Mięso oczyścić z

Wieprzowina Aragończyka

Składniki:

Wieprzowina Aragończyka

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej schabu)
  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 15 czarnych oliwek
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Wieprzowina Aragończyka
Cebulę obrać i drobno pokrajać w kostkę, podobnie szynkę i oliwki. Mięso oczyścić z tłuszczu, umyć, pokroić na 4 plastry. Lekko rozbić, po czym posolić, obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanej uprzednio oliwie. Kawałki mięsa wraz z tłuszczem ze smażenia przełożyć z patelni do rondla, dodać cebulę, wędlinę i oliwki. Chwilę poddusić, dołożyć koncentrat pomidorowy i dusić dalej pod przylryciem aż mięso będzie miękkie. Pod koniec podlać całość winem. Kawałki mięsa wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać z ryżem.