Sposób przygotowania:
Wieprzowina duszona z mandarynkami.
Schab opłukać pod kranem z bieżącą wodą, osuszyć oraz pokroić w średnią kostkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Zeszklić na maśle lub oleju, zsunąć na bok i dodać mięso. Smażyć z 15-20 min. na średnim ogniu. Zalać wodą w rondlu do połowy, aby zakryła kawałki mięsa, dodać miąższ z umytych i obranych mandarynek i przyprawy zapachowe. Przykryć rondel pokrywką i dusić gulasz niecałą godzinę-ok.45 min. na zmniejszonym ogniu. Pod koniec duszenia, zrobić zawiesinę z 1/4 wody zimnej i mąki ziemniaczanej. Zatrzepać widelcem i wlać do rondla z gulaszem. Na koniec doprawić gulasz wieprzowy pieprzem cytrynowym lub czarnym mielonym i posolić jedną lub dwiema łyżeczkami soli. Spróbować i doprawić w razie potrzeby. Nakładać gulasz na płaskie talerze i podawać z ziemniakami z wody i jarzyną.