SUPERPRZEPIS

Wieprzowina o azjatyckim smaku

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wieprzowina o azjatyckim smaku Więcej zdjęć (4)

Ciekawe danie azjatyckie ze wstążkami smażonego makaronu.

Składniki:

Wieprzowina o azjatyckim smaku

 

  • 150 gram wieprzowiny ( najlepszy schab lub polędwiczki)
  • 2 cebulę,
  • kawałek zielonej części pora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka świeżego imbiru,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sos sojowy do smaku,
  • sos rybny do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka wstążek makaronu sojowego ,
  • oliwa,
  • 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej,

 

  • Marynata do mięsa:
  • 1.5 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej,
  • 3-4 łyżki wódki,
  • oliwa,

Sposób przygotowania:

Wieprzowina o azjatyckim smaku
Wieprzowinę kroimy na cienkie kawałki i wstawiamy do marynaty na kilka godzin. Kroimy w grubą kostkę cebulę, zieloną część pora, czosnek zgniatamy i siekamy, imbir ścieramy. Gotowe zamarynowane mięso wrzucamy na gorący olej i obsmażamy aż się zarumieni, mięso wyjmujemy i smażymy na oleju pozostałe składniki, po kilku minutach dodajemy mięso i smażymy kolejne kilka minut, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną aby zagęścić sos. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy makaron, smażymy kilka minut aż przybierze ciekawe kształty. Na talerz wykładamy gotową potrawę dekorujemy usmażonym makaronem. SMACZNEGO.
Wieprzowina o azjatyckim smaku
Etap 1
Wieprzowina o azjatyckim smaku
Etap 2
Wieprzowina o azjatyckim smaku
Etap 3