Sposób przygotowania:
Wieprzowina słodko-pikantna z warzywami
W dużym garnku zagotować wodę na makaron(spagetti można złamać na pół lub gotować w całośći). Ugotować go aldente.W misce wymieszać 3 łyżki sosu sojowego z 2 łyżkami miodu i kostką przyprawy chili. Mięso umyć osuszyć i pokroić w paski.Mięso wymieszać z sosem sojowym z miodem.Wstawić do lodówki na godzinę,a najlepiej dłużej. Marchew,seler i pietruszkę pokroić w wąskie paseczki,por w krążki,czosnek drobno posiekać. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej wrzucić por i czosnek lekko podsmażyć i zdjąć z patelni,następnie wrzucić pokrojone w paski warzywa i lekko zblanszować i zdjąć z patelni. Na koniec wrzucamy mięso razem z sosem.Smażymy chwile i podlewamy bulionem. Do duszącego się mięsa dodajemy zblanszowane warzywa oraz por z czosnkiem i przyprawe do potraw chińskich i przyprawe 5 smaków.Wszystko dusimy i redukujemy troche ilosc plynu.Jak mięso jest już miękkie(im dłużej będzie w marynacie np.24h tym krócej musi sie dusic)mieszamy w dużej misce z makaronem.Podajemy polewając zimnyn słodkim sosem chili.
rozanka