js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Wieprzowina Tonkatsu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

szybkie i smaczne danie japońskie

Wieprzowina Tonkatsu

Składniki:

Wieprzowina Tonkatsu

 

  • 30 dag schabu środkowego
  • 2 jajka
  • 5 dag czerstwej bułki pszennej (bez skórki)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • Sos tonkatsu:
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml keczupu
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Wieprzowina Tonkatsu
Schab pokroić na cienkie plastry, ponacinać górną warstwę z tłuszczykiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Bułkę zmielić w malakserze, przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka. Plasterki mięsa panierować w jajku i w bułce i smażyć na złoty kolor. Potem pokroić w paseczki 1,5 cm. Przygotować sos tonkatsu mieszając wszystkie składniki. Podawać do mięsa.