grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wieprzowina w sosie pietruszkowym.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekkie,dietetyczne danie.

Wieprzowina w sosie pietruszkowym.

Składniki:

Wieprzowina w sosie pietruszkowym.

 

  • Kawalek wieprzowiny(lepsza jest cielecina)od szynki
  • ziele ang.,pare ziarenek pieprzu,sol,listek laurowy
  • 3-4 korzenie pietruszki
  • smietana
  • maka
  • ew.natka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie pietruszkowym.
Mieso w calosci(potem pokroic) albo pokrojone w kawalki zalac woda w takiej ilosci,aby je zakryla,wrzucic przyprawy i gotowac na wolnym ogniu, pod przykrywka ,az bedzie prawie miekkie.Wtedy dodac pokrojone w plasterki albo polplasterki pietruszki i dusic wszystko do miekkosci,ale tak ,zeby pietruszki sie nie rozpadly.Pare plasterkow wyjac i przetrzec przez sitko.Wymieszac sos.Jesli za rzadki mozna zagescic maka ze slodka smietanka.
Po wylozeniu na talerz mozna posypac natka.

Podawac z ryzem albo pürre ziemniaczanym.