bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Wieprzowina w sosie z salsą warzywną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Inny niż zawsze gulasz bo z burritto

Wieprzowina w sosie z salsą warzywną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina w sosie z salsą warzywną

 

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • główka młodej kapusty
  • czerwona papryka świeża
  • 2 łyżki przyprawy do burrito Santa Maria
  • pieprz mielony
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • sól
  • słoiczek salsy czosnkowej
  • słoiczek sosu do Taco hot
  • bulion 750ml (lub woda)
  • olej 2-3 łyżki do smażenia

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie z salsą warzywną
apuste szatkuje raczej grubo niz drobno. Łopatkę kroje na kawałki tak jak na gulasz na niezbyt małe kawałki. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekaną cebule i czosnek, podsmażam, przyprawiam przyprawą do burrito, mieszam i duszę, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz i duszę wszystko jakieś 40 minut. Następnie dodaje kapustę do garnka z mięsem, mieszam, dodaję salsę i sos do taco, pokrojoną w kostkę paprykę, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie i kapusta również (ok 30 minut). Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnić sos wodą lub dolać bulionu. Na koniec doprawiam wg smaku pieprzem, solą lub papryką ostrą i posypuję natką pietruszki.
Wieprzowina w sosie z salsą warzywną
Wieprzowina w gulaszu z przyprawą burrito o salsa