Smażona wieprzowina z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy wieprzowinę, czosnek oraz imbir. Smażymy i mieszamy przez 1-2 minuty. Dodajemy paprykę, marchew

Smażona wieprzowina z warzywami

Składniki:

Smażona wieprzowina z warzywami

 

  • 350 g pokrojonej w cienkie paski wieprzowiny
  • 300 ml bulionu wieprzowego
  • 1 pokrojona w paski marchewka
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 1 pokrojona w plasterki bulwa kopru włoskiego
  • 25 g przekrojonego na połówki ponikła słodkiego
  • 80 g kiełków fasoli
  • 1 cm cienko pokrojonego świeżego imbiru
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • szczypta ciemnego brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Smażona wieprzowina z warzywami
Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy wieprzowinę, czosnek oraz imbir. Smażymy i mieszamy przez 1-2 minuty. Dodajemy paprykę, marchewkę, koper i ponikło słodkie. Następnie smażymy i mieszamy prze 2-3 minuty. Dodajemy kiełki fasoli. Smażymy i mieszamy przez 1 minutę. Wyjmujemy i odstawiamy usmażone warzywa i mięso z woka. Do woka wlewamy wino ryżowe lub sherry, bulion i dodajemy cukier oraz zmieszaną mąkę kukurydzianą z wodą. Całość musimy zagotować i mieszać, aż sos zgęstnieje. Następnie wrzucamy do woka wieprzowinę i warzywa. Mieszamy z sosem i podgrzewamy przez około 2 minuty. Danie podajemy natychmiast po przyrządzeniu.