luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Wieprzowina z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobre mięso nie tylko na obiad:)

Wieprzowina z piekarnika

Składniki:

Wieprzowina z piekarnika

 

  • ok. 2 kg. mięsa wieprzowego (od szynki albo karkówka)
  • sol
  • pieprz
  • papryka ostra
  • czosnek w proszku
  • vegeta
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka musztardy

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z piekarnika
Olej wymieszac w misce ze wszystkimi podanymi przyprawami. Mieso wlozyc do worka foliowego i wlac olej z przyprawami. Worek z miesem chwile"pomasowac" rekami. Nastepnie woreczek zawiazac i wlozyc do lodowki przynajmniej na 24 godziny. Po tym czasie mieso wlozyc do zaroodpornego naczynia i piec ok. 120 min. w temp.190 stopni. W czasie pieczenia polewac mieso bulionem zrobionym z wody i vegety. Ostatnie 15 min. podwyzszyc temp. do 220 stopni i mieso polac kilkoma lyzkami wody wymieszanej z sola. Obojetnie jakie mieso pieczone w piekarniku bedzie mialo chrupiaca gorna warstwe jesli pod koniec pieczenia zwiekszymy temperature i polejemy mieso woda wymieszana z sola.

Tagi:

mięso szynka