Anna Purgal

Anna Purgal

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Wieprzowinka z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

do dania mogą być użyte inne grzybki zależy kto jakie lubi w okresie kiedy ich nie ma można użyć mrożonych

Wieprzowinka z grzybkami

Składniki:

Wieprzowinka z grzybkami

 

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 2 kolorowe papryki
  • 20 dag prawdziwków
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 szklanki bulionu
  • olej
  • 1 mała puszka kncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 listek laurowy
  • suszony tymianek
  • 1 szklanka śmietany 30 procentowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowinka z grzybkami
Płukamy mięso , kroimy w grubą kostkę . Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w strąki a następnie w paski . Grzybki kroimy w plasterki . W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej . Wrzucamy pokrojone mięso , mieszając smażymy 2 - 3 minuty na dużym płomieniu . Na osobnej patelni podsmażamy grzyby Pruszymy je mąką I szybko zasmażamy Przekładamy do mięsa . Składniki w garnku podlewamy bulionem. Dodajemy do nich paprykę musztardę , koncentrat pomidorowy , sos chili oraz listek laurowy . Dobrze mieszamy. Doprowadzamy całość do wrzenia zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok 20 minut . Gulasz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i suszonym tymiankiem , Wymieszaj ze śmietaną ,

Tagi:

sosy