Sposób przygotowania:
Wieprzowy baton z galaretką
Mięso mielone przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku wyciskamy specjalnym rozgniataczem do czosnku i przekładamy do mięsa, wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy wałek, który następnie układamy na folii aluminiowej. Masę zawijamy w folię aluminiową i po bokach folię skręcamy jak cukierka by nam się nie rozwinęła. Za pomocą widelca nakłuwamy folię z obu stron aby dochodziła do mięsa para z gotowania. Układamy nasz baton w naczyniu do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, stawiamy na garnku (ja postawiłam na garnku w którym gotowałam mięso na galantynę ) gotujemy 30 minut, następnie baton odwracamy i gotujemy dalsze 30 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z folii aluminiowej, kroimy je w plastry, układamy na półmisku, posypujemy zielonym groszkiem, dekorujemy natką pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki, (dzisiaj robiłam galantynę drobiową zostawiłam do tego dania 6 łyżek galantyny), gdy płyn zaczął tężeć, polałam nim plastry mięsa i wstawiłam do lodówki. To danie jest świetną przystawka na rodzinną uroczystość. Do dekoracji możemy użyć innych składników, które mamy w domu.