p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wieprzowy baton z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna przystawka na domową uroczystość

Wieprzowy baton z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowy baton z galaretką

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi
  • 3 łyżki kaszy manny
  • marchewka gotowana, groszek konserwowy, natka pietruszki,
  • 6 łyżek tężejącej galaretki

Sposób przygotowania:

Wieprzowy baton z galaretką
Mięso mielone przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku wyciskamy specjalnym rozgniataczem do czosnku i przekładamy do mięsa, wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy wałek, który następnie układamy na folii aluminiowej. Masę zawijamy w folię aluminiową i po bokach folię skręcamy jak cukierka by nam się nie rozwinęła. Za pomocą widelca nakłuwamy folię z obu stron aby dochodziła do mięsa para z gotowania. Układamy nasz baton w naczyniu do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, stawiamy na garnku (ja postawiłam na garnku w którym gotowałam mięso na galantynę ) gotujemy 30 minut, następnie baton odwracamy i gotujemy dalsze 30 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z folii aluminiowej, kroimy je w plastry, układamy na półmisku, posypujemy zielonym groszkiem, dekorujemy natką pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki, (dzisiaj robiłam galantynę drobiową zostawiłam do tego dania 6 łyżek galantyny), gdy płyn zaczął tężeć, polałam nim plastry mięsa i wstawiłam do lodówki. To danie jest świetną przystawka na rodzinną uroczystość. Do dekoracji możemy użyć innych składników, które mamy w domu.
Wieprzowy baton z galaretką
mięso mielone doprawiamy różnymi przyprawami, jajkiem i kaszą manną
Wieprzowy baton z galaretką
Z masy formujemy wałek, który następnie układamy na folii aluminiowej
Wieprzowy baton z galaretką
Za pomocą widelca nakłuwamy folię z obu stron aby dochodziła do mięsa para z gotowania
Wieprzowy baton z galaretką
Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z folii aluminiowej