jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Wieża chińska z placków ryżowych.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wieża z chrupiących (kiełki fasolki mung) placków polanych pysznym sosem chińskim - zrobiła wrażenie !

Wieża chińska z placków ryżowych.

Składniki:

Wieża chińska z placków ryżowych.

 

  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 szklanka kiełków fasolki mung
  • 1 duży słoik sosu chińskiego "Łowicz"
  • 3 duże jaja
  • 10 dag wędliny lub upieczonego mięsa
  • (wegetarianie moga opuścic ten składnik)
  • sól, pieprz , imbir do smaku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • olej ryżowy do smażenia
  • kiełki brokułowe lub inne do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wieża chińska z placków ryżowych.
Makaron zamocz w goracej wodzie na 5 minut - odcedć do miseczki. Dodaj pokrojoną drobno wędlinę (lub upieczone mięso - np. pierś z kurczaka) , pokrojone kiełki fasolki mung, posiekaną natkę - wymieszaj , dopraw solą, pieprzem i imbirem. Na końcu dodaj jaja i mąkę - wymieszaj dokładnie. Smaż maleńkie placuszki na oleju ryżowym na rumiany kolor. Podgrzej sos Chiński "Łowicz" Na patyczek do szaszłyków nadziewaj placuszki polewając je sosem - tworząc w ten sposób wieżę. Podawaj od razu udekorowaną kiełkami.