Sposób przygotowania:
Wigilijna gwiazda makowaCiasto
Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło.
Prawidłowo wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypać ciasto odrobiną mąki.
Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie
Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia, pozostawić na noc. Rano odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki.
Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem.
Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt koła.
Torcik poprzecinać na 16 części, uważając, by nie przeciąć środka. Teraz pozostaje już tylko uformować gwiazdę. W tym celu wziąć do dłoni dwa nacięte końce, znajdujące się tuż koło siebie i wywinąć na zewnątrz. Tak samo postąpić z pozostałymi końcami.
Uformowaną gwiazdę odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wysmarować ją jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 25 - 35 minut do ładnego zarumienienia.
Upieczoną gwiazdę wyjąć i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Kniejson