Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijne gołąbki z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wigilijne gołąbki przygotowane z suszonych prawdziwków i ryżu

Wigilijne gołąbki z grzybkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijne gołąbki z grzybkami

 

  • 10 liści z białej kapusty (średniej wielkości)(plus 4 liście którymi wyłożymy garnek bądź brytwane)
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 Kostka rosołowa
  • oliwa
  • Około 0,5l suszonych Prawdzików
  • Sól pieprz magii

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne gołąbki z grzybkami
Liście z kapusty oparzamy i odcinamy łyko. Cebulę kroimy w kostkę, prawdziwki drobno łamiemy. Ryż gotujemy z kostką rosołową. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę id oprowadzamy do zeszklenia, dodajemy grzybki, całość solimy i dodajemy magii, podsmażamy podlewając wodą aby zmiękły dokładnie. Ryż odsączamy. Kiedy grzybki są już miękkie dodajemy ryż i całość zasmażamy około 2 minuty doprawiając pieprzem, solą i magi. Do garnka o dużej średnicy wlewamy 3 łyżki oliwy na której rozkładamy około 4 liście kapusty. W pozostałe liście zawijamy przygotowany farsz. Gotowe gołąbki układamy w garnku, zalewamy 1l wody, solimy i dodajemy kilka kropel magii. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 60-70 minut podlewając wodą aby nie przywarły. Smacznego.
Wigilijne gołąbki z grzybkami
Cebulkę drobno kroimy, grzybki łamiemy - podsmażamy cebulkę
Wigilijne gołąbki z grzybkami
Dodajemy grzybki i całośc razem podsmażamy podlewając wodą
Wigilijne gołąbki z grzybkami
Dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i przyprawiamy