jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kopytka z jarmużem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zdrowy dodatek sprawia, że takie kopytka smakują wyjątkowo i wyglądają zadziwiająco. A wszystko to sprawa naturalnego barwnika z jarmużu .

Kopytka z jarmużem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka z jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z jarmużem
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Ugniatamy praską do ziemniaków lub przekręcamy przez maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, jajkiem, dodajemy sól do smaku .Dosypujemy pokrojony jarmuż i mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto z którego formujemy wałeczki. Wałeczki kroimy na małe kawałki około 4cm.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i nakładamy ciepłe na talerze. Okraszamy tłuszczem dowolnym lub stopionym boczkiem.

Smacznego
Kopytka z jarmużem
Jarmuż pokrojony łączymy z masą ziemniaczaną
Kopytka z jarmużem
Gotowe kopytka gotujemy około 4minut od wypłynięcia na powierzchnię