Sposób przygotowania:
Wigilijne łamańce z makiem
Zagniatamy ciasto z pół litra mąki i szklanki cukru, pół kostki masła, żółtka oraz odrobiny gęstej śmietany. Składniki mieszamy - śmietanę dodajemy dla połączenia ale nie za dużo.
Rozwałkowuje,my cienko ciasto, wykrawamy kształty (księżyce, gwiazdki), układamy na papierze do pieczenia, pieczemy przez 10 - 15 minut w temp. 170 stopni.
Mak moczymy wcześniej i mielimy w maszynce, ucieramy z łyżką cukru, kilkoma łyżkami gęstej śmietany, dodajemy opłatki migdałowe i skórkę cytrynową. Ciastka "maczamy" w masie makowej.
Rozwałkowuje,my cienko ciasto, wykrawamy kształty (księżyce, gwiazdki), układamy na papierze do pieczenia, pieczemy przez 10 - 15 minut w temp. 170 stopni.
Mak moczymy wcześniej i mielimy w maszynce, ucieramy z łyżką cukru, kilkoma łyżkami gęstej śmietany, dodajemy opłatki migdałowe i skórkę cytrynową. Ciastka "maczamy" w masie makowej.
Henia