dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Wigilijne pierogi z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne pierogi z farszem z kapusty kiszonej duszonej na oleju lnianym. Idealne na kolacje wigilijną.

Wigilijne pierogi z kapustą

Składniki:

Wigilijne pierogi z kapustą

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyż oleju
  • duża szczypta soli
  • ok 1/2 - 3/4 szkl ciepłej wody

Farsz:

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z kapustą

Krok 1:

Wigilijne pierogi z kapustą
Poszatkowaną kapustę dusimy do miękkości.

Kapustę płuczemy i osączamy. Siekamy. Doprawiamy do smaku i dusimy z niewielką ilością oleju na wolnym ogniu, aż do miękkości.

Krok 2:

Wigilijne pierogi z kapustą
Na krążkach ciasta układamy porcje farszu.

Do mąki wbijamy jajko, dodajemy sól i olej. Stopniową wlewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku kółka układamy porcje farszu kapuścianego.

Krok 3:

Wigilijne pierogi z kapustą
Zlepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Zlepiamy dokładnie pierogi i wrzucamy do gotującej się i osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Ugotowane pierogi można przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż do zrumienienia.

Smacznego!


Tagi:

pierogi danie