2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pierożki w postnej wersji z kapustą kiszoną i grzybami, najlepiej uwielbiane przez moją rodzinę,na wigilijnym stole podane z czerwonym barszczem muszą znaleźć się obowiązkowo!

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami

 

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
  • 45 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę.Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem, dusić około 10 minut pod przykryciem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.Na każde kółeczko nakładać małą łyżeczką farsz zlepić brzegi. Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.