jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wigilijne pierogi ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów. Tym razem podałam je w wersji słodkiej:). Myślę, że warto wykonać je zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą. Są bowiem pyszne!

Wigilijne pierogi ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne pierogi ze śliwką

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • Około 0,5-3/4 szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • Około 250 -300 g suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi ze śliwką
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dajemy w nie olej, sól, proszek do pieczenia. Dokładając wodę zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego koła. Ja wykonuje to od szklanki. Na gotowe krążki dajemy nadzienie –pokrojone lub całe śliwki kalifornijskie. Na jeden pierożek przypada około 1-1,5 śliwki. Następnie sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu powinny się jeszcze gotować około 3 minuty. Ugotowane odcedzamy. Porcjujemy, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. DODATKOWO: Masło rozpuszczamy. Cukier łączymy z cynamonem. Śliwki przekrawamy na drobniejsze części.
Wigilijne pierogi ze śliwką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. ZAgniatamy energicznie ciasto
Wigilijne pierogi ze śliwką
Gotowe ciasto wałkujemy,wycinamy kółka i nakładamy śliwki
Wigilijne pierogi ze śliwką
Sklejamy pierogi, dowolna techniką. jak kto umie:)
Wigilijne pierogi ze śliwką
Uformowane pierogi gotujemy do miękkości