Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Wigilijne uszka wg Buni

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wbrew pozorom robienie uszek wcale nie jest mordęgą .

Wigilijne uszka wg Buni

Składniki:

Wigilijne uszka wg Buni

 

  • 1,5 szklanka mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania
  • 1/2 szklanki ugotowanych i zmielonych grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • masło
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka wg Buni
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą . Zagnieść ciasto . Rozwałkować podsypując mąką . Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formują kształt uszka - układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę z olejem . Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by sie nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić . Przed podaniem rozgrzać na patelni masło i obsmażyć uszka na rumiano . Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić . A w Wigilie tyko podsmażyć na rumiano.Z tek porcji wychodzi ok 50 malutkich uszek .