Sposób przygotowania:
Wigilijne uszka wg Buni
Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą . Zagnieść ciasto . Rozwałkować podsypując mąką . Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formują kształt uszka - układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę z olejem . Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by sie nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić . Przed podaniem rozgrzać na patelni masło i obsmażyć uszka na rumiano . Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić . A w Wigilie tyko podsmażyć na rumiano.Z tek porcji wychodzi ok 50 malutkich uszek .
elzbieta8960
Babciagramolka
Dziękuję- takie uszka robi się u mnie w domu chyba od 100 lat bo jeszcze Prababcia je robiła z parzonego ciasta i też ugotowane studziła a potem smażyła na rumiano na maśle . Już sobie innych nie wyobrażam.
Śliweczka
Nati1.28
edytaha
Babciagramolka
A to dla mnie nowinka .Patrz - pamiętam , ze słodkie pierożki Prababci były inne niż moje ( ciasto ) - pewnie o to chodziło .Dzięki kochana następny raz zrobie z mlekiem
Nati1.28