
Uszka do barszczu wigilijnego wymagają doświadczenia i umiejętności – podobno te najlepsze wychodzą dopiero po kilkuletnich ćwiczeniach.
Zamiast trenować w pocie czoła, można skorzystać z rad biegłych w przyrządzaniu uszek - mistrzyń kuchni z gotujmy ! Dlatego właśnie powstała ta książka, skupiająca zarówno przepisy na tradycyjne uszka z farszami bezmięsnymi na Wigilię, ale też inne, mniej tradycyjne.
Tradycyjny przysmak
Wigilijne menu powinno składać się z co najmniej dwunastu potraw. Wśród owych smakołyków, nie może zabraknąć także uwielbianych przez wszystkich uszek z czerwonym barszczykiem! Ta tradycyjna zupa, posiada wspaniałe właściwości rozgrzewające, a dzięki swojemu oryginalnemu aromatowi wzbudza zachwyt u wszystkich zasiadających do wieczerzy.
Postne uszka serwowane podczas kolacji wigilijnej, składają się najczęściej z kiszonej kapusty i grzybów. Farsz do nich niezbędny nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Do jego produkcji najlepiej wykorzystać grzyby suszone, które są bardziej esencjonalne i wyraziste. Jeśli jednak wolicie delikatniejsze smaki, użyjcie pieczarek lub grzybów mrożonych.
Wyśmienite uszka, przyrządzić możecie także wcześniej, wystarczy je tylko zamrozić ! Takie rozwiązanie da Wam czas na zajęcie się choćby zapakowaniem gwiazdkowych prezentów!
A może coś innego?
Uszka to danie które niewątpliwie kojarzy nam się z kolacją wigilijna, tymczasem smakołyki te, urozmaicać mogą nasze codzienne menu! W delikatne ciasto zawijać możemy również farsze mięsne, warzywne, a nawet owocowe! Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych, oraz kulinarnej inwencji twórczej.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisami zawartymi w tej książce kucharskiej!