Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne świąteczne uszka do wigilijnego barszczu.

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • olej, sól, pieprz

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Kapustę płuczemy, siekamy i gotujemy do miękkości. Grzyby namaczamy około godziny, następnie gotujemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy, przesmażamy na oleju razem z grzybami. Gdy kapusta jest już miękka, odsączamy ją na sicie, przekładamy na patelnię, dodajemy grzyby i cebulę i smażymy razem kilka minut, żeby składniki się połączyły. W czasie smażenie doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, wody i soli wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką kółka. Na każde nakładamy trochę farszu i zlepiamy - najpierw tradycyjnie, jak pierogi, następnie łączymy ze sobą przeciwległe końce. Gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku.
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Ugotowane grzyby przesmażamy razem z cebulą.
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Posiekaną kapustę gotujemy do miękkości.
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Kapustę, grzyby i cebulę chwilę razem przesmażamy.
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Lepimy małe pierożki i formujemy z nich uszka.