iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wigilijne uszka z pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tydzień do świąt czas na uszka. W tym roku inne, inny farsz i inne ciasto, lepsze bardzo elastyczne i smaczne. Nadzienie z pieczarek z nutą czosnku do tego czerwony barszczyk ,pycha już czuje święta .

Wigilijne uszka z pieczarkami

Składniki:

Wigilijne uszka z pieczarkami

 

  • ciasto

 

 

  • 1/2 szklanki gorącej wody`

 

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

 

 

 

  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

 

  • farsz

 

 

 

 

  • 2 łyżki prażonej cebulki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka z pieczarkami
Do miski wsypujemy mąki i sól do smaku mieszamy. Do garneczka wlewamy ciepłe mleko i ciepłą wodą , dodajemy masło mieszamy aż się rozpuści.

Ciepły płyn wlewamy do mąki , wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż przestygnie. Pieczarki ścieramy na tarce duże oczka. Podsmażamy na maśle .

Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę prażonej cebulki i ok 2 łyżki bułki tartej.

Mieszamy ,aż powstanie masa.Rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy małe kółka kładziemy farsz i zaklejamy.