Sposób przygotowania:
Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkamiETAP 1:
Buraki obrać ze skórki, opłukać, pokroić na części i włożyć do dużego garnka.
ETAP 2:
Pozostałe warzywa również obrać, opłukać i pokroić, włożyć do garnka z burakami.
ETAP 3:
Dodać umyte, pozbawione gniazda nasiennego jabłka, wlać wodę i zagotować. Dodać suszone śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól i gotować na minimalnym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodać rozgniecione ząbki czosnku i majeranek.
ETAP 4:
Garnek zdjąć z gazu i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić zupę przez gęste sito. Do przecedzonej dodać porcjami kwas z kiszonych buraków sprawdzając czy barszcz jest dostatecznie kwaśny.
Garnek z barszczem postawić na gazie i podgrzewać bez pokrywki, pilnując aby się nie zagotował. Doprawić do smaku cukrem, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i sokiem z cutryny.
*użyłam śliwki węgierki suszone niewędzone