WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 587]

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny wigilijny barszcz na buraczanym zakwasie.

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Grzyby myjemy i moczymy w wodzie, aż dobrze namiękną. Na ogniu stawiamy garnek z ok 3 l wody. Wrzucamy tam obrane i pokrojone buraki, włoszczyznę, przypieczoną nad ogniem cebulę, czosnek i odsączone grzyby. Dodajemy też sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok 45 min. Następnie lekko przestudzony wywar przecedzamy przez sito i dodajemy zakwas. Doprawiamy majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z uszkami wigilijnymi, pamiętając, żeby barszczu nie doprowadzić do wrzenia podczas podgrzewanie.