Sposób przygotowania:
Wigilijny barszczyk czerwony
Przygotować dwa garnki. Do jednego wlać 2 l wody, dodać obrane i umyte warzywa czyli marchew, por, seler i pietruszkę. Dodać suszone prawdziwki i przyprawy oprócz octu i majeranku i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodać majeranek, zagotować. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do drugiego garnka, wlać 2,5 l wody dodać kilka łyżek octu i zagotować. Wyłączyć ogień. Z wywaru warzywnego wyjąć marchew, por, pietruszkę i seler ( można pokroić, dodać majonezu i zrobić szybką sałatkę ) i do tego garnka przez sitko przelać wywar buraczany. Odstawić na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków i w miarę potrzeby jeszcze doprawić. Barszczyk ma mieć słodko, kwaśno pikantny smak. Podawać z pasztecikami, pierogami lub krokietami na wigilijną kolację.